Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Har ni mycket att göra såhär innan jul? Jag försöker göra mig av med alla ”måsten” och krav, det blir ju jul även om man inte städat varenda skrymsle och vrå eller om man ”fuskar” och inte lagar exakt allt till julbordet. Ett gott bröd vill jag dock gärna hinna med att göra, och med detta recept går det hur lätt som helst. Ingen knådning och ingen jästid, utan det är bara till att röra ihop och stoppa in i ugnen. En timma eller så senare har du ett fantastiskt saftigt, mustigt och julsmakande bröd – perfekt på julbordet eller till julfrukosten.

 

Juligt bröd (tid: cirka 80 min varav 50-60 min i ugn)

4 ägg

2 ½ dl svagdricka (alt julöl) + 1 dl kvarg

2 ½ dl havregryn

1 dl mandlar

½ dl russin

½ dl linfrö

1 dl pofiber + 1 dl mjöl (jag tog sojamjöl)

1 ½ tsk bakpulver

½ msk fiberhusk

½ tsk nejlika + ½ tsk ingefära + 1 krm pomerans + 1 nypa salt

valfria nötter och frön att toppa med

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Vispa samman ägg, svagdricka och kvarg till en fluffig smet.

  3. Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Lägg i mandlarna och mixa lite till, så att mandlarna hackas grovt.

  4. Tillsätt russin, linfrö, pofiber, mjöl, bakpulver, fiberhusk, nejlika, ingefära, pomerans och salt. Blanda samman och vänd sedan ner i äggsmeten. Rör ihop till en slät smet och häll i en smord och bröad form som rymmer cirka 1 ½ liter. Toppa med valfria nötter och frön, gärna många olika sorter för ett extra fint bröd.

  5. Sätt in i ugn i 50-60 min, eller tills brödet är helt genomgräddat. Om du gillar krispig skorpa, ta ut brödet från formen och sätt in brödet på ett galler i ugnen några extra minuter. Sedan är det bara till att låta brödet svalna, skiva upp det och avnjuta det med valfritt pålägg. God jul!

glutenfritt, hälsosamt, ingefära, jul, julbak, julbröd, juliigt bröd, julkryddor, lättbakat, nejlika, nyttigt, nyttigt bröd, pomerans, recept bröd, snabbt bröd, svagdricka, vörtbröd,

3 kommentarer

Amanda Niclasson

23 Dec 2014 23:07

Ser sjukt gott ut, va duktig du är på att baka och att fota!

Svar: Åå tack så mycket! :) Hoppas du har en trevlig jul!
peasyeasy.blogg.se

Sandra Lundin

24 Dec 2014 10:38

Amen åh, låter ju så gott! Kanske passar lika bra efter jul för nu blev det visst lite tight med tid :P

Svar: Haha, ja det ska nog passa bra när som :) dessutom är det väl "typ jul" fram till nyår, är det inte? :P
peasyeasy.blogg.se

MATILDA

25 Dec 2014 15:49

Så gott :)

Svar: Ja! :)
peasyeasy.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej