Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

En bra paj kräver en bra pajbotten. Så är det bara. Det spelar ingen roll om fyllningen är alldeles delikat om bottnen är torr och hård eller blöt och mjuk. Nej, en mör, lätt krispig botten är ett måste för att göra pajen rättvisa. Här kommer min favorit, en variant som är enkel att göra både vegansk och glutenfri, och som innehåller mindre fett än traditionella degar utan att det tummas på smaken!

 

Pajdeg (60 min varav 12-18 min i ugn och 30 min vilotid)

2 ½ dl havregryn

1 dl mjöl (jag tog soja)

1 nypa salt + 2 msk sötning (i efterrättspajer)

1 tsk fiberhusk (kan uteslutas men pajen blir lite smuligare)

50 g fast kokosolja (alternativt smör)

2 msk vegetabilisk olja + 4 msk kallt vatten

ev ägg att pensla med

 

  1. Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Blanda med övrigt mjöl, salt, fiberhusk och ev sötning.

  2. Hacka kokosoljan i små bitar och fördela i mjölblandingen. Mixa eller arbeta samman för hand tills kokosoljan är jämnt fördelad.

  3. Tillsätt oljan och vattnet och mixa/arbeta samman till en fast deg. Lägg degen i en övertäckt bunke och sätt in i kylen i minst en halvtimme.

  4. Sätt ugnen på 200 grader.

  5. Kavla ut degen till en ca 5 mm tjock cirkel som är något större än din pajform. Lyft över pajdegen och skär av överflödiga ändar. Eller, gör snabbvarianten och minimera disken genom att trycka ut pajdegen direkt i formen. Nagga bottnet lätt med en gaffel.

  6. Ska du ha en blöt fyllning, som i en pumpapaj, är det bra att pensla degen med lite uppvispat ägg i det här stadiet.Grädda sedan i ugn i 12-18 min, tills pajen fått lite yta. Då har du en perfekt grund, bara till att fylla med något gott.

Denna pajbotten fylldes med en blandning av hackade äpplen, mycket kanel, lite ingefära och en skvätt råsocker. Smarrigt värre!
baka nyttigare, glutenfritt, hälsosamt, nyttig paj, nyttigt, sockerfritt, veganskt,

5 kommentarer

Susanna Maria J

17 Nov 2014 16:57

Gott :D

Svar: Ja :)
peasyeasy.blogg.se

Fröken.A

18 Nov 2014 06:42

Wow

Fröken.A

18 Nov 2014 06:42

Tack för tipset !! :)

Svar: Tack själv! Hoppas du testar :)
peasyeasy.blogg.se

Gabbi

18 Nov 2014 18:36

Åhh! Det här receptet borde man ju kunna köra till en matpaj också? :)

Svar: Ja absolut! Älskar pajer, de är ju så smidiga och goda! :)
peasyeasy.blogg.se

emiiza

18 Nov 2014 20:20

mums :D

Kommentera

Publiceras ej