Ställ fram ett helgrillat blomkålshuvud på bordet, och jag lovar att såväl vegetarianer som köttälskande omnivorer kommer bli nyfikna. Du tar helt enkelt ett helt blomkålshuvud, marinerar det och grillar i ugnen tills det är klart. Som en stek ungefär. Resultatet blir mycket iögonfallande, och passar perfekt både som tillbehör på buffén eller som ensamrätt med en matig sallad.
Helgrillad blomkål i currymarinad (tid: ca 80 min varav 50-70 min i ugn + marinering)
1 blomkålshuvud
4 msk turkisk yoghurt + 2 msk kvarg (veganen tar soygurt)
1 vitlöksklyfta
½ msk honung
1 tsk curry + ½ tsk ingefära + ½ tsk paprikapulver + ½ tsk gurkmeja + 1 krm cayennepeppar
salt och peppar
färsk persilja, olivolja, flingsalt
-
Ta bort de gröna bladen runt blomkålshuvudet (släng inte dem dock, goda lätt kokta eller ungsbakade) och trimma undersidan så att blomkålen står stadigt.
-
Blanda samman yoghurt och kvarg. Pressa i vitlöken och tillsätt honung, curry, ingefära, paprika, gurkmeja och cayenne. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar
-
Pensla blomkålen med marinaden. Se till att täcka hela, även undersidan. Ställ in i kylskåpet i minst en timme, men gärna längre. Jag gjorde i ordning marinaden på morgonen och lät marinera hela dagen.
-
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg blomkålshuvudet på en lätt oljad plåt och ugnsgrilla i mitten av ugnen i 50-70 min, tills blomkålen är genomgräddad och fått fin färg. Servera med valfria tillbehör och glöm inte ställa fram lite olivolja, hackad persilja och flingsalt att toppa den grillade blomkålen med.
1 kommentarer
Jessica
18 Nov 2014 16:20
Men wow vad gott det ser ut och låter, det måste ju testas!
Kommentera