Kontakt: [email protected]
 
Nu kanske du tänker: Vad är det där för sockerbomb och vad gör den på en blogg för hälsosam bakning? För mig handlar dock hälsa om balans, och det är klart att man ska kunna lyxa till det på nyår, en födelsedag eller kanske bara en speciell vardagskväll i behov av något extra. Har man hälsosamma vardagsvanor gör det absolut inget om man käkar en påse lösgodis eller en bit kladdkaka då och då.

Den här tårtan är ett väldigt fint exempel på den här balansen. Under de där chokladfingrarna och non-stopen gömmer nämligen sig en nyttig chokladkaka fylld med proteiner och fiber, varvat med smarriga, naturligt sötade fyllningar. Chokladbottnen är nog ett blivande favoritrecept, för den blev hur bra som helst – saftig, chokladsmakande och lätt att fylla. Perfekt till en festlig nyårstårta!

 
Chokladtårtbotten (tid: cirka 60 min varav 25-35 min i ugn)

5 ägg

1 ½ dl sötning

4 dl svarta bönor (ordentligt sköljda)

1 dl kvarg

2 msk vegetabilisk olja

1 ½ dl kakao

½ dl pofiber (eller annat mjöl, men det blir lite kompaktare)

1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Vispa samman ägg och sötning så att det blir riktigt vitt och luftigt.

  3. Mixa bönorna tillsammans med kvarg och olja till en helt slät smet. Vänd försiktigt ner i äggvispet.

  4. Blanda kakao, pofiber och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Blanda försiktigt.

  5. Häll smeten i en smord och bröad form (tips – bröa med kakao) som är cirka 20 cm i diameter och grädda i ugn i 25-35 min eller tills en tandpetare kommer ut torr.

  6. Låt bottnen svalna och dela sedan i tre delar. Fyll med valfria fyllningar och dekorera efter tycke och smak, med en sådan här bra grund går det inte att misslyckas!

Jag fyllde min tårta med ett lager mosad banan och ett lager nutellakräm (hemgjord, recept kommer), och sedan täckte jag den med ett lager chokladganache. Efter det var det bara till att sätta dit chokladkexen runt om och fördela non stopen ovanpå. Ett presentband runt blev pricken över i:et!
balans, banan, choklad, chokladfingrar, chokladganache, chokladkaka, chokladtårta, chokladtårtbotten, fest, festligt, glutenfritt, hälsa, hälsosamt, non stop, nutella, nutellakräm, nyttigt, nyår, sockerfritt, tårta, tårtbotten,