Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Julen brukar innebära en hel del sötsaker. Med knäck, kola, pepparkakor och pralinaskar julfikas det här och det julfikas där. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda, man blir sugen på lite variation. Då passar de här quinoaknäckena superbra! Krispiga, smakrika och lite salta är de perfekta att servera till julfikat, eller på julbordet för den delen. De är veganska samt gluten- och nötfria, och kan därför bjudas till de allra flesta!

 
Quinoaknäcken med rosmarin och flingsalt (tid: cirka 80 min varav 50-60 min i ugn)

1 ½ dl quinoa

4 msk linfrö + 2 msk chiafrön + 1 dl vatten

1 ½ dl frön (jag tog sesamfrön, pumpakärnor och solrosfrön)

flingsalt och rosmarin

  1. Koka quinoa efter anvisningarna på paketet.

  2. Sätt ugnen på 150 grader.

  3. Rör ihop linfrö, chiafrö och vatten. Låt svälla i 10-15 min, rör om då och då.

  4. Mixa fröna till ett grovt mjöl, det gör inget om det är lite bitar kvar. Blanda ner i linfröröran tillsammans med quinoan. Blanda väl.

  5. Olja tre bakplåtspapper. Kavla ut hälften av quinoaröran jämnt och ca 5 mm tjockt mellan dem, dra sedan av det översta bakplåtspappret och upprepa med resten av röran.

  6. Hacka rosmarin (eller ta lite torkad) och strö över knäckena. Smula även över flingsalt efter tycke och smak.

  7. Sätt in i ugnen och grädda tills knäckena blivit krispiga, det tar ungefär 50-60 min. Har du inte varmluft är det bra att byta plats på plåtarna någon gång då och då. Ta sedan ut de och låt svalna något. Bryt eller skär i lagom stora bitar, och du har just fixat julens godaste knäcke!

advent, chiafrön, flingsalt, frön, glutenfri, glutenfritt, hälsosamt, jul, knäcke, knäckebröd, krispigt, linfrö, nyttigt, nötfritt, quinoa, quinoaknäcke, rosmarin, sockerfritt, veganskt,

Kommentera

Publiceras ej