Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com
 
Nu kanske du tänker: Vad är det där för sockerbomb och vad gör den på en blogg för hälsosam bakning? För mig handlar dock hälsa om balans, och det är klart att man ska kunna lyxa till det på nyår, en födelsedag eller kanske bara en speciell vardagskväll i behov av något extra. Har man hälsosamma vardagsvanor gör det absolut inget om man käkar en påse lösgodis eller en bit kladdkaka då och då.

Den här tårtan är ett väldigt fint exempel på den här balansen. Under de där chokladfingrarna och non-stopen gömmer nämligen sig en nyttig chokladkaka fylld med proteiner och fiber, varvat med smarriga, naturligt sötade fyllningar. Chokladbottnen är nog ett blivande favoritrecept, för den blev hur bra som helst – saftig, chokladsmakande och lätt att fylla. Perfekt till en festlig nyårstårta!

 
Chokladtårtbotten (tid: cirka 60 min varav 25-35 min i ugn)

5 ägg

1 ½ dl sötning

4 dl svarta bönor (ordentligt sköljda)

1 dl kvarg

2 msk vegetabilisk olja

1 ½ dl kakao

½ dl pofiber (eller annat mjöl, men det blir lite kompaktare)

1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Vispa samman ägg och sötning så att det blir riktigt vitt och luftigt.

  3. Mixa bönorna tillsammans med kvarg och olja till en helt slät smet. Vänd försiktigt ner i äggvispet.

  4. Blanda kakao, pofiber och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Blanda försiktigt.

  5. Häll smeten i en smord och bröad form (tips – bröa med kakao) som är cirka 20 cm i diameter och grädda i ugn i 25-35 min eller tills en tandpetare kommer ut torr.

  6. Låt bottnen svalna och dela sedan i tre delar. Fyll med valfria fyllningar och dekorera efter tycke och smak, med en sådan här bra grund går det inte att misslyckas!

Jag fyllde min tårta med ett lager mosad banan och ett lager nutellakräm (hemgjord, recept kommer), och sedan täckte jag den med ett lager chokladganache. Efter det var det bara till att sätta dit chokladkexen runt om och fördela non stopen ovanpå. Ett presentband runt blev pricken över i:et!
balans, banan, choklad, chokladfingrar, chokladganache, chokladkaka, chokladtårta, chokladtårtbotten, fest, festligt, glutenfritt, hälsa, hälsosamt, non stop, nutella, nutellakräm, nyttigt, nyår, sockerfritt, tårta, tårtbotten,

Ni är väl inte trötta på julen och dess smaker riktigt än va? Jag går i alla fall fortfarande och smaskar på julmat och julgodis här hemma. Jul är det väl om inte till påsk så i alla fall till tjugondagen Knut? Idag blir det hursomhelst ett recept med lite juliga pepparkakskryddor. Chocolate chip cookies med pepparkakssmak! Den vanliga pepparkakan i all ära, med hackad choklad i degen blir det genast mycket roligare! Krispig yta men saftig mitten får du med detta recept, och givetvis kryddig pepparkakssmak och massor av chokladbitar. Man kan inte tro att dessa godbitar faktiskt är nyttiga, men givetvis gör jag dem utan smör, socker och vetemjöl!

Pepparkakssmakande chocolate chip cookies (tid: cirka 30 min varav 16-20 min i ugn)

1 ½ dl kikärtor

4 msk mandelsmör med pepparkakssmak (alt mandelsmör och extra pepparkakskrydda)

1 dl havregryn

2 msk sötning

½ tsk fiberhusk

½ tsk bakpulver

½ tsk kanel + 1 krm ingefära + 1 krm nejlika

50 g choklad

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Mixa kikärtorna tillsammans med mandelsmöret till en slät smet. Tillsätt havregryn, sötning, fiberhusk, bakpulver, kanel, ingefära och nejlika och mixa tills allt är väl blandat.

  3. Hacka chokladen grovt. Blanda ner i degen.

  4. Klicka ut degen på en bakplåtspapperklädd plåt, jag fick ut 16 kakor, och platta till dem en aning. Sätt in i ugnen i 16-20 min eller tills de är så krispiga som du vill ha dem. Ta ut och låt svalna något. Smaka och njut av en match made in heaven!

 
 
chocolate chip cookies, chocolate chip cookies med pepparkakssmak, choklad, glutenfritt, havregryn, hälsosamt, jul, julbak, kikärtor, mandelsmör, nyttigt, pepparkaka, pepparkakskrydda, sockerfritt,
Sugen på lite tilltugg till filmmyset, fikan eller efter maten? Kan du inte bestämma dig för om du vill ha något salt eller något sött? Då har jag lösningen – gör sötsalta mandlar! En lätt honungsötma och lite intensivt flingsalt blir sååå gott ihop! Dessutom går det snabbt och enkelt att göra, bara att röra ihop och stoppa i ugnen. Är ni flera som är sugna på snacks så dubbla receptet, för dessa små rackare går åt galet fort!
 
 

Honungsrostade mandlar med sesamfrön och flingsalt (tid: cirka 30 min varav 20-25 min i ugn)

1 msk honung + ½ msk vatten

2 dl mandlar

2 msk sesamfrön

flingsalt

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Värm honungen tillsammans med vattnet så att det blir väl blandat. Tillsätt mandlar och sesamfrö och vänd runt i honungen.

  3. Smula i flingsaltet. Smaka av hur mycket du tycker är lagom.

  4. Fördela mandlarna på en bakplåtspapperklädd plåt. Rosta tills de torkat upp och blivit krispiga, cirka 20-25 min. Låt svalna något och servera sedan i en plockvänlig skål. Mums!

enkelt, flingsalt, glutenfritt, honung, honungsrostade mandlar, hälsosamt, mandlar, nyttigt, rostade nötter, sesamfrö, snacks, sockerfritt, sötsalta mandlar, tilltugg, utan sötningsmedel, veganskt,