Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Imorgon är det första advent! Så härligt att äntligen få plocka fram adventspyntet och tända stjärnor, ljusstakar och slingor. Vad gillar du bäst med första advent? Det allra mysigaste enligt mig är nog att man får tända det där första ljuset, det är så stämningsfullt med levande ljus! Sen får man ju inte glömma adventsfikan såklart! Hos mig kommer det bjudas på glögg och en smarrig mjuk pepparkaka! Detta recept ger en fantastiskt saftig och lagom kryddig pepparkaka som blir till en perfekt nyttig julfika!

 

Mjuk pepparkaka (tid: cirka 40 min varav 20-30 min i ugn)

2 ägg + 4 msk sötning (jag tog hälften stevia, hälften råsocker)

2 dl pumpapuré + ½ dl lingon

½ dl mjölk + ½ dl kvarg + 1 msk vegetabilisk olja

2 dl havregryn

½ dl pofiber (alt valfritt mjöl)

1 tsk bakpulver

2 tsk kanel + ½ tsk ingefära + ½ tsk kardemumma + ½ tsk nejlika

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och sötning vitt och pösigt.

  3. Mixa havregryn till ett fint mjöl. Blanda med pofiber, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.

  4. Mixa samman pumpapuré och lingon till en helt slät smet. Tillsätt mjölk, kvarg och olja och mixa lite till.

  5. Vänd ner både pumpasmeten i äggvispet. Tillsätt mjölblandingen och blanda samman försiktigt.

  6. Häll i en bakplåtspapperklädd brödform (min rymmer 1 ½ liter) och grädda i ugn i 20-30 min eller tills kakan känns färdig.

  7. Ta ut och låt svalna något. Sätt på julmusiken, duka fram glöggen och servera kakan, gärna med lite lingon och en klick vispad grädde för optimal julkänsla!

första advent, glutenfritt, hälsosamt, julbak, kanel, lingon, mjuk pepparkaka, nyttig adventsfika, nyttig julfika, nyttigt, pepparkaka, pepparkakskrydda, pumpa, sockerfritt,

Från julgodis till höstmat deluxe! Ja, än är det faktiskt inte december och med tanke på vädret är jag fortfarande mer sugen på värmande soppor och mustiga grytor än klassisk julmat. Så idag bjuder jag på de ruggiga kvällarnas okrönta kung – pumpasoppan! Varm och fyllig i såväl smak som konsistens, och härligt mättande tack vare lite proteinboostande bönor.

 

Pumpasoppa med ingefära (tid: cirka 30 min)

1 lök + 2 vitlöksklyftor + 2 morötter

8 dl pumpapuré

8 dl vatten + 1 buljongtärning

3 dl kokta vita bönor (1 burk)

1 kanelstång (alt 1/2-1 tsk kanel) + 1 msk riven ingefära (alt 1 tsk torkad)

salt och peppar

ev yoghurt/soygurt, hackad persilja och pumpafrön

 

  1. Hacka lök, vitlök och morot. Fräs i smör eller olja tillsammans med kanel och ingefära tills löken mjuknat.

  2. Tillsätt pumpapuré, vatten, buljong och vita bönor. Koka upp och låt sjuda 10-15 min.

  3. Ta soppan från plattan och fiska upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer.

  4. Låt soppan koka upp igen och späd eventuellt med mer lite mer vatten till lagom konsistens. Servera, gärna med en klick yoghurt/soygurt, en näve pumpafrön och lite hackad persilja, och glöm bort höstrusket för en liten stund!

baljväxter, bönor, gi, glutenfritt, höstmat, ingefära, kanel, nyttig soppa, pumpa, pumpasoppa, soppa, veganskt, vegetariskt, värmande soppa,

Har ni börjat med julbaket än? December och första advent närmar sig, och jag börjar bli galet sugen på pepparkakor, lussebullar, knäck, kola och allt annat gott som hör julen till! Så igår bestämde jag mig för att tjuvstarta med pysslet i köket. Resultatet blev en supergod och superenkel rocky road-fudge. Ingredienserna är kanske inte de man i vanliga fall förknippar med rocky road, men den där härliga blandningen av sött och salt, krispigt och segt är spot on!

 

Rocky road (tid: cirka 10 min + tid att stelna)

4 msk kokosolja + 2 msk nötsmör (jag tog jordnötssmör) + 2 msk mjölk

4 msk kakao + 3 msk sötning (jag tog stevia)

1 dl nötter

1 dl mullbär

flingsalt

 

  1. Blanda samman kokosolja, nötsmör och mjölk. Micra 20-30 sek om kokosoljan är hård så går det lättare att blanda.

  2. Rör ner kakaon och sötningen och blanda väl. Hacka nötterna grovt och vänd ner tillsammans med mullbären.

  3. Bred ut smeten i en liten form, cirka 2-3 cm tjockt. Smula över flingsalt efter tycke och smak.

  4. Ställ in chokladen i frysen 10-15 min, tills fudgen stelnat tillräckligt för att du ska kunna skära den i lagom stora bitar. Jag skar min i ungefär 15 små mumsbitar.

  5. Ställ in bitarna i kylen (mjukare, fudgig rocky road) eller frysen (hårdare, segare rocky road) tills det är dags för servering. God till adventsfirandet, glöggmyset, julfikan, fredagskvällen eller helt enkelt när helst chokladsuget slår till!

choklad, glutenfritt, godis, hälsosamt, julbak, julgodis, kokosolja, mullbär, nyttig rocky road, nyttigt, nyttigt julgodis, nötter, rocky road, sockerfritt, veganskt,