Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Nu är tentorna äntligen över (för den här gången...) och det firade jag såklart med lite pyssel i köket. Jag har blivit medbjuden på knytkalas och ville fixa något gott att ta med. Fetaost och soltorkade tomater i en örtig och smakrik linsröra brukar gå hem hos de allra flesta, och fyllda paprikor är himla tacksamt på bufféer. För att göra det hela lite mer säsongsanpassat gjorde jag dock en lite halloween-twist. Resultatet blev dessa roliga/läskiga ”pumpor”.

 

”Pumpor”/paprikor fyllda med linser, fetaost och soltorkade tomater (tid: 80 min varav 40-50 min i ugn)

8 mindre paprikor

1 gul lök + 2 vitlöksklyftor

1 tsk oregano + ½ tsk basilika

2 lagerblad + 1 kanelstång

2 ½ dl gröna linser

4 dl vatten + 1 buljongtärning

2 ½ dl cottage cheese (keso)

150 g fetaost

10 soltorkade tomater

2 msk tomatpuré

salt och peppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med oregano och basilika under några minuter.

  3. Tillsätt lagerblad, kanelstång, linser, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda tills linserna mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Låt linsröran svalna något.

  4. Under tiden, börja med paprikorna. Skär av toppen och gröp ur kärnorna, ta sedan en liten kniv och karva ut pumpa-ansikten efter tycke, smak och konstnärlig begåvning.

  5. Hacka fetaost och soltorkade tomater. Blanda ner i linsröran tillsammans med keso och tomatpuré. Smaka av röran med salt och peppar.

  6. Fylla paprikorna med röran och sätt på locket igen. Ställ paprikorna på en ugnssäker plåt och grädda i ugn i 40-50 min. Ta ut och servera på buffé eller till en sallad. Passar till alla mellan 0 och 100 med barnasinnet i behåll!

 ”Pumpa” eller paprika redo att fyllas. Ja, efter att jag plockat ur ljuset förstås... Glad halloween förresten!
dekoration, fetaost, fylld paprika, halloween, halloweendekoration, halloweenmat, halloweenpyssel, halloweentips, linser, linsfylld paprika, nyttig mat, nyttigt, recept, soltorkade tomater, ungsbakad paprika, vegetarisk buffé, vegetarisk inspiration, vegetariskt,

Snart halloween! Jag har dock inte hunnit halloweenpyssla så mycket i köket eftersom jag tentapluggat för fullt. Snabbfixade mellanmål har det dock blivit gott om, eftersom man behöver lite extra energi när man pluggar. Häromdagen blev det ett snabbfixat mellanmål halloween-style - smarriga pumapajsbollar! De smakar som kryddiga pumpapajer, men är supersnabba att göra och ger finfin energi till plugget!

 

Pumpapajsbollar (tid: cirka 15 min)

5 dadlar

4 msk pumpapuré

1 msk naturellt risprotein + 2 msk sojamjöl (kan bytas ut mot valfritt mjöl)

1 dl havregryn

½ dl pumpafrön

1 tsk kanel + 1 krm ingefära + 1 nypa muskot + 1 nypa kryddnejlika + 1 nypa salt

ev krossade pumpakärnor, kokos eller liknande

 

  1. Mixa dadlar och pumpapuré till en slät smet. Rör ner kryddorna.

  2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills det är väl blandat.

  3. Forma smeten till små bollar och rulla eventuellt i exempelvis krossade pumpakärnor, kokos eller något annat du känner för.

  4. Ställ helst in bollarna i kylskåp i några timmar, eller snabbkyl en kvart i frysen. Ta fram och njut av paj i bollformat!

Sesamfrön, havregryn, pumpakärnor, kokos, ingenting alls... jag testade att rulla bollarna i lite allt möjligt och får nog säga att pumpakärnor var min favorit!
 
 Har ni karvat årets halloween-pumpa än?
baka med proteinpulver, dadlar, energibollar, halloween, hälsosamt, mellanmål, nyttigt, nyttigt mellanmål, proteinpulver, pumpa, pumpakärnor, pumpapaj, pumpapajsbollar, raw food, raw food-bollar, snabbt mellanmål, sockerfritt,

Har ni smakat Anammas vegofiléer någon gång? Jag käkar dem om inte varje dag så i alla fall flera gånger i veckan. De är fantastisk goda, lätta att marinera och smaksätta och med en fin ”köttig” konsistens. Jag har bjudit många skeptiska icke-vegetarianer på dessa godingar, och samtliga har konstaterat att ”ja men det var ju faktiskt gott” med viss förvåning i rösten. Dessutom har de en närmast förträfflig ingredienslista (sojaprotein (GMO-fri), citronjuice, äppelextrakt, vitlök, salt, naturlig arom, kryddor) och är till skillnad från många andra märken använder de inte äggvita och är därför veganska.

 

Jag skulle kunna skriva en hel bibel om hur bra de här vegofiléerna är. När jag läste på Anammas facebooksida att de ska lägga ner produktionen av just de här vegofiléerna blev jag, om jag ska vara riktigt ärlig, nästan bestört. Sedan vi tog bort äggvita från våra produkter & blev veganska har försäljningen ökat så kraftigt att vi nu måste ta det tuffa beslutet att lägga ner en av våra produkter för att hinna med. Vi valde Vegofilén då den är mycket svår & tidskrävande att tillverka” skriver de på facebook, men jag är inte riktigt beredd att släppa de här fantastiska filéerna utan en fajt. Att döma av deras facebooksida är jag inte heller den enda ledsna vegetarianen härute, så känner ni som jag – säg vad ni tycker genom att gå in på deras facebooksida här, genom att mejla dem på info@anammafoods.se eller genom att skriva under den här namninsamlingen mot beslutet.

Har ni inte testat vegofiléerna skynda till affären så att ni hinner åtminstone testa dessa finfina fejkfiléer innan de tar slut, för de är riktigt goda!

anamma vegofiléer, behåll vegofiléer, skriv under, veganskt, vegetariskt, vegofiléer,