Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com
Pajdeg på kikärtor, låter det knäppt? Kanske lite, men resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra! Ingen kommer kunna gissa din "hemliga ingrediens", ändå finns den där och gör att du får massa fina fibrer och proteiner i ditt pajskal. Testa, vettja!
 
 
Pajdeg med kikärtor (tid: cirka 30 min varav 10-15 min i ugn)
3 dl kikärtor
50 g smör (alt kokosfett)
1/2 dl mjöl (mandelmjöl tog jag)
1 nypa salt
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa kikärtorna till en slät smet. Tillsätt smöret och mixa tills det är väl blandat. Rör ner mjöl och salt.
3. Tryck ut degen i en pajform (eller kavla, men då krävs en väl mjölad yta för degen är något kladdigare än vanlig pajdeg) och förgrädda i ugn i 10-15, tills den fått lite yta. Sen är det bara till att fylla med din favoritfyllning! Vad jag fyllde min med? Det kommer ni få se, håll utkik!
baljväxter, gi, glutenfritt, hälsosamt, kikärtor, nyttigt, paj, pajdeg, pajskal, proteinrikt, veganskt,

Mm cheesecake! En favorit hos mig, som ni vid det här laget kanske märkt (spana gärna in min cheesecake i micro eller min apelsin- och chokladcheesecake). Häromdagen gjorde jag dock en lite annan variant. En cheesecake, utan cheese och med cashewnötter istället. En rawfood-variant smaksatt med kola och lite flingsalt, helt enkelt. Det smakar givetvis inte exakt som en vanlig cheesecake, men det var supergott! Kola och flingsalt är ju en match made in heaven!

Raw cheesecake med kolatopping och flingsalt (tid: cirka 30 min + tid att stelna)

Botten: 1 dl mandlar (blötlagda minst 2 h)

1 msk linfrö

4 dadlar

Fyllning: 2 ½ dl cashewnötter (blötlagda minst 2 h)

4 dadlar

1 dl valfri mjölk

½ msk citronjuice

2 msk rumstempererad kokosolja

1 nypa vaniljpulver

Topping: 4 dadlar

½ msk carobpulver (kan uteslutas men ger god kolasmak)

1 msk vatten

flingsalt

  1. Mixa samman mandlar, linfrö och dadlar till en fast massa, gärna med lite crunchy bitar av mandel kvar. Tryck ut i en större form eller flera mindre formar (jag tog muffinsformar och fick ut 12 st)

  2. Mixa cashewnötter, dadlar och mjölk till en helt slät smet. Tillsätt citronjuice, kokosolja och vaniljpulver. Fördela smeten ovanpå dina bottnar, spara dock någon matsked smet till toppingen. Sätt in i frysen tills ytan stelnat, det tar cirka 30-60 min.

  3. Mixa samman den sparade fyllningen med dadlar, carobpulver och vatten. Bred ut ovanpå dina cheesecakes och smula över lite flingsalt efter tycke och smak.

  4. Sätt tillbaka i frysen i ytterligare några timmar, tills de är helt frusna. När du sedan är sugen på något riktigt gott: ta ut en cheesecake eller två, låt eventuellt tina något och hugg sedan in!

cashewnötter, cheesecake, dadlar, flingsalt, glutenfritt, hälsosamt, kola, kolacheesecake, mandlar, nyttigt, raw cheesecake, raw food, veganskt,

Har ni hört talas om questbars? Det är proteinbars som, till skillnad från de flesta du hittar i affären, inte är fulla med socker och tvivelaktiga ingredienser. På dessa bars är ingredienslistan kort och bra, och så länge du håller dig till ”natural line” slipper du sukralos (som inte är så himla bra för miljön). Ett bra mellanmål när man är i farten! En annan god grej är att stoppa in questbars, delade i bitar, i ugnen! Resultat blir krispiga små ”puffar” som är beroendeframkallande goda!

Proteinpuffar (tid: cirka 10 min varav 4-6 min i ugn)

1 questbar (jag hade double chocolate)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skär/hacka baren i små bitar, cirka 20-25 st (de kommer ”svälla upp” i ugnen). Sätt in i ugnen i 4-6 min, du vill ha dem krispiga men håll koll så att de inte bränns på slutet. Ta ut och låt svalna, sen är det bara att hugga in på dina proteinrika godbitar!

 
glutenfritt, protein, proteinbar, proteinpuffar, proteinrikt, questbar, questpuffar, questpuffs, sockerfritt, under 10 min,