Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Sallad behöver inte bara innebära isbergssallad med lite gurka och en tomatskiva på toppen. Tvärtom gör jag ofta sallader utan dessa ”klassiska” ingredienser, särskilt nu på vintern. På sommaren kan en sallad med solmogna tomater, saftig gurka och krispig isbergssallad vara grymt god, men nu när grönsakerna inte är i säsong blir en sådan sallad hopplöst smaklös. Med lite rotfrukter och kål kan man däremot göra grymma sallader även nu! Som denna variant, där supernyttig grönkål, knapriga morötter och saftiga apelsiner blir till en riktigt vintrig sallad med lite salt ost på toppen. Färggrant och gott!

 

Grönkålssallad med apelsindressing (tid: cirka 40 min varav 30 min väntetid)

1 liter grönkål (ganska pressad)

2 apelsiner

1 msk citronsaft + ½ msk olivolja

1 tsk färskriven ingefära (alt kanske 1 krm torkad) + ½ tsk rivet apelsinskal

3 morötter

salt och peppar

200 g halloumi (alt tofu med lite extra salt)

  1. Pressa en av apelsinerna i en citronpress eller liknande så att du får ut all saft. Blanda med citronsaft, olivolja, ingefära och apelsinskal.

  2. Hacka/riv grönkålen och rensa bort eventuella hårda stammar. Häll apelsindressing ovanpå och massera in den i kålen, massera ett par minuter för bästa resultat. Ställ sedan in grönkålen i kylen i minst 30 min, ju längre tid desto mjukare grönkål.

  3. Hacka morötterna tunt och filéa den andra apelsinen. Blanda ner i skålen med grönkål, och smaka av salladen med lite salt och peppar.

  4. Skiva/hacka halloumin. Hetta upp en stekpanna med lite olja i och stek halloumin tills den fått fin färg på båda sidorna. Strössla ovanpå salladen och servera genast. Riktig vitaminkick!

apelsin, apelsindressing, grönkål, grönkålssallad, halloumi, hälsosamt, ingefära, julmat, julsallad, lättlagat, nyttigt, sallad, snabbt, tofu, veganskt, vegetariskt, vintersallad,

2 kommentarer

Elin

06 Dec 2014 00:03

Mums!

Svar: Ja supergott! :)
peasyeasy.blogg.se

Linn

09 Dec 2014 21:17

Låter verkligen gott! Men hur filéar man en apelsin?

Svar: Det är lätt när man väl lärt sig tricket, den här videon förklarar det väldigt bra: https://www.youtube.com/watch?v=gpqD3ZszAfs
peasyeasy.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej