Det behöver absolut inte vara svårt att äta mer vegetariskt. Numera finns det hur många vegetariska köttersättningsprodukter som helst i affärerna – quorn, soja, tofu, seitan och så vidare. Testa dig fram och se vilka du gillar, och börja sedan experimentera med att byta ut köttet i dina favoriträtter mot grönare alternativ. Och glöm inte heller bort de fantastiska baljväxterna, de är billiga och bra proteinkällor för alla som vill äta mer vegetariskt. Här samsas linser och seitan i en variant av ”Chicken a la king”. Med härlig svampsmak och lite lätt hetta är denna ”Seitan a la king” ett säkert kort oavsett om du bjuder den till vegetarianer eller inbitna köttätare.
Seitan a la king (tid: cirka 30 min)
½ purjolök + 2 vitlöksklyftor
½ tsk chilipeppar + 2 lagerblad
2 paprikor (gärna olika färger)
250 g champinjoner
300 g seitan(eller valfri köttersättning)
2 dl röda linser
1 dl vitt vin + 4 dl vatten + 1 buljongtärning + ½ msk soja
4 dl mjölk + eventuellt en skvätt grädde
salt och peppar
-
Skiva seitan i lagom stora bitar och stek på medelhög värme några minuter tills den fått fin färg.
-
Hacka lök och vitlök och tillsätt tillsammans med chilipeppar och lagerblad. Stek tills löken mjuknar.
-
Hacka champinjoner och paprika, lägg i och stek ytterligare en stund.
-
Skölj linserna och rör ner. Häll sedan på vin, vatten, soja och buljong.
-
Koka upp och låt sjuda i 15-20 min, späd med mjölk och eventuellt lite grädde allteftersom vätskan kokar in och linserna blir mjuka. När konsistensen är lagom, smaka av med salt och peppar. Servera sedan med en skål grönsaker och en gryta ris/couscos/quinoa och njut av din vegetarisk måndag (eller ja, onsdag...)
1 kommentarer
Marja - Baka Sockerfritt
05 Nov 2014 20:42
Mums! Härligt med tips mer mer vegetarisk mat!
Kommentera