Kontakt: [email protected]

När vi ändå snackar smakkombinationer... Har ni testat äpple och hasselnötter ihop? Det är grymt gott. Perfekt tillsammans i exempelvis en snabbdessert – stekta äpplen toppade med rostade hasselnötter och en klick vaniljglass. Eller som här, i kakform. Det blir en fantastiskt saftig kaka med lite extra chrunch och smak av hasselnötterna. Hemligheten för mycket smak är att rosta hasselnötterna ordentligt, så hoppa inte över det!

 

Äppelkaka med rostade hasselnötter (tid: cirka 60 min varav 30-40 min i ugn)

4 dl hasselnötter

2 dl havregryn

1 nypa vaniljpulver + 1 nypa salt + ½ tsk kardemumma + 1 ½ tsk bakpulver

3 ägg

4 msk sötning (jag tog stevia)

1 ½ dl äppelmos + 1 dl kvarg (kan bytas ut mot mjölk) + ½ dl mjölk

 1-2 äpplen

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll ut hasselnötterna på en plåt och rosta högt uppe i ugnen tills de fått färg och skalen börjar lossna.

  2. Låt hasselnötterna svalna något och häll över i en handduk. Skrubba med handduken så att du får av skalen (det gör dock inget om lite skal blir kvar).

  3. Mixa drygt hälften av hasselnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt havregrynen och mixa även dem till ett fint mjöl.

  4. Hacka resten av hasselnötterna grovt och blanda ner i mjölen tillsammans med vaniljpulver, salt, kardemumma och bakpulver. (spara eventuellt några hasselnötter till dekor)

  5. Vispa ägg och sötning vitt och pösigt. Tillsätt äppelmos, kvarg och mjölk och rör samman. Vänd ner hasselnötsblandningen och blanda försiktigt.

  6. Häll smeten i en smord och bröad form. Hacka äpplena (skala dem om du inte gillar skal, jag behöll de mest för färgens skull) i lagom stora bitar och fördela ovanpå smeten.

  7. Sätt in i ugn i 30-40 min eller tills kakan känns färdig. Ta ut och servera, gärna fortfarande lite varm i ett kök som doftar underbart av rostade hasselnötter!

 
baka nyttigare, gi, glutenfritt, hasselnötter, hälsosamt, nyttig äppelkaka, nyttigt, sockerfritt, äppelkaka, äppelkaka med rostade hasselnötter, äpple,

2 kommentarer

Sara

20 Nov 2014 21:46

Gud vad fin kakan blev! Riktigt läcker!

Svar: Åå tack! :)
peasyeasy.blogg.se

Gabriella

21 Nov 2014 17:42

Åh wowwww!!

Svar: Haha tack så mycket! :)
peasyeasy.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej