Kontakt: peasyeasy.blogg@gmail.com

Kokosmjöl är, surprise surprise, ett mjöl gjort av kokos. Det är dock inte samma sak som mixade kokosflingor. För att tillverka kokosmjöl pressar man först ur oljan ur kokosnötterna, sedan torkar man kokosfruktköttet och maler det till ett fint mjöl. Mjölet blir således rikt på framförallt fiber men också proteiner och MCT, medellånga mättade fettsyror som kroppen har lätt för att använda som bränsle. (1)

Kokosmjöl beter sig ganska speciellt vid bakning. Försöker du byta ut ditt vanliga mjöl mot kokosmjöl rakt av kommer du stå där med en smulig, torr klump. Eftersom kokosmjöl innehåller så mycket fiber suger det upp väldigt mycket vätska, ofta räcker det med kanske en deciliter kokosmjöl till en hel kaka. Dessutom är kokosmjöl glutenfritt och resultatet blir lätt smuligt om man inte tillsätter några extra ägg. Extra ägg ger dessutom en saftighet åt den fiberrika kakan, så bli inte förvånad om du ser kokosmjölrecept med uppemot 8-10 ägg.

Jag älskar den lätta, söta tonen av kokos, men vill man inte ha kokosmak kan man med fördel kombinera kokosmjöl med andra sorters mjöl.

 

Näringsvärde per 100 g enligt mitt paket

 260 kcal

19 g protein

16 g kolhydrater

43 g fiber

13 g fett

 

Har du inte kokosmjöl? Numera finns det i nästan alla affär, bara ta en titt på mjölhyllan i din närbutik. Kokosmjöl är dyrare än vanligt mjöl men billigare än exempelvis nötmjöl, och i och med att man kan använda mindre mjöl så tycker jag att det är prisvärt. Med sina speciella bakegenskaper är kokosmjölet ganska svårt att ersätta, oftast behöver man ändra om recepten ganska rejält. Vill du försöka göra om ett recept med kokosmjöl så är mina bästa tips att ta färre ägg och öka mängden annat mjöl rejält.

 

(1) Weston, Nicole, ”What is coconut flour?”, http://bakingbites.com/2013/08/what-is-coconut-flour/ 2013 (hämtad: 2014-10-08)

baka med kokosmjöl, glutenfritt mjöl, i mitt kök, kokosmjöl tips, kokosmjöl., vad är kokosmjöl,

2 kommentarer

elin

10 Oct 2014 07:17

kul att testa andra grejer ju :)

Svar: Ja visst är det! finns ju så mycket mer än bara vanligt vetemjöl i affärerna nuförtiden! :)
peasyeasy.blogg.se

Gabbi

10 Oct 2014 08:09

Yumm, kokosmjöl är mitt favoritmjöl! :)

Svar: Förstår det, väldigt gott i kakor! :)
peasyeasy.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej