Testa att röra ner en tesked fiberhusk i ett glas vatten, du kommer bli förvånad över hur mycket de där skalen sväller! Var alltså försiktig med doseringen, en gång skulle jag reda en lite väl tunn vaniljsåsen och pytsade i en sked fiberhusk. Det blev slime istället för sås...
Näringvärde per 100 g enligt vad som står på mitt fiberhuskpaket
10 kcal
1.5 g protein
0 g kolhydrater
85 g kostfiber
0.6 g fett
varav 0.1 g mättat fett
0.08 g natrium
Med sin neutrala smak och sin förmåga att binda samman kan fiberhusk ersätta gluten i bröd- eller bullbak, men även ägg i bakverk och pannkakor. Bra såväl för glutenintolerant som äggallergiker eller veganer. Jag använder det i såväl glutenfria som ”vanliga” bak, det ger ett saftigt och mindre smuligt resultat och dessutom får man nyttiga fibrer på köpet.
Har du inte fiberhusk? Jag kan rekommendera dig att köpa det, eftersom det är en produkt med ganska speciella bakegenskaper som alltså är svår att byta ut eller hoppa över. Så länge du inte köper de där små fiberhusk-påsarna utan lite större paket eller andra märken än just fiberhusk är det inte heller så dyrt. Speciellt inte med tanke på hur länge det räcker – du använder i princip aldrig mer än max en matsked. Om du ändå inte vill köpa, kan chiafrön och/eller linfrö vara ett substitut, men dra då ner något på mängden vätska.
(1) Fröguiden.se, ”Psylliyumfröskal”, http://www.froguiden.se/psylliumfron/psylliumfroskal/ 2014 (hämtad: 2014-09-12)
Kommentera