
Den här tårtan är ett väldigt fint exempel på den här balansen. Under de där chokladfingrarna och non-stopen gömmer nämligen sig en nyttig chokladkaka fylld med proteiner och fiber, varvat med smarriga, naturligt sötade fyllningar. Chokladbottnen är nog ett blivande favoritrecept, för den blev hur bra som helst – saftig, chokladsmakande och lätt att fylla. Perfekt till en festlig nyårstårta!

5 ägg
1 ½ dl sötning
4 dl svarta bönor (ordentligt sköljda)
1 dl kvarg
2 msk vegetabilisk olja
1 ½ dl kakao
½ dl pofiber (eller annat mjöl, men det blir lite kompaktare)
1 tsk bakpulver
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Vispa samman ägg och sötning så att det blir riktigt vitt och luftigt.
-
Mixa bönorna tillsammans med kvarg och olja till en helt slät smet. Vänd försiktigt ner i äggvispet.
-
Blanda kakao, pofiber och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Blanda försiktigt.
-
Häll smeten i en smord och bröad form (tips – bröa med kakao) som är cirka 20 cm i diameter och grädda i ugn i 25-35 min eller tills en tandpetare kommer ut torr.
-
Låt bottnen svalna och dela sedan i tre delar. Fyll med valfria fyllningar och dekorera efter tycke och smak, med en sådan här bra grund går det inte att misslyckas!
