Äpplen, pumpa, rödbetor... jag har verkligen snöat in mig på klassiska höstsmaker just nu! Inget fel med det dock, att äta efter säsong är godare, billigare och bättre för miljön! Dagens höstsmak: svamp! Jag älskar svamp av alla dess slag, det är himla svårt att misslyckas med! Stekt svamp i alla sin enkelhet är så gott, men vill du göra något lite extra så kan du slänga ner lite svamp i biffarna! Våga testa i de här veganska biffarna, till exempel. De blir supergoda!
Svampbiffar (tid: cirka 60 min varav 30-40 min i ugn)
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
500 g champinjoner
5 dl svarta bönor
2 msk soja
1 näve färsk persilja + 1 tsk oregano
2 dl mandlar
1 tsk fiberhusk (kan uteslutas, men de blir lite smuligare)
salt och peppar
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Hacka lök, vitlök och svamp. Stek några minuter på medelhög värme, tills det mjuknat.
-
Mixa bönor, soja, persilja och oregano till en slät smet.
-
Hacka/mixa mandlarna grovt och rör ner i bönsmeten tillsammans med fiberhusk. Rör runt och låt smeten svälla någon minut. Smaka av med salt och peppar.
-
Forma smeten till lagom stora biffar och lägg i en smord ungsform. Sätt in i ugnen i 30-40 min, de ska ha fått en krispig yta men fortfarande vara saftiga inuti. Ta ut och servera genast med valfria tillbehör. Dessa godingar lyfter hela måltiden!
Kommentera