Jag var länge skeptisk till ”Ljust och milt fullkornsvetemjöl”. ”Nu kan du baka ljust bröd med alla fullkornets hälsofördelar” står det på paketet, och om jag ska var ärlig tyckte jag att det lät som en reklamfälla. När jag läste vidare fick jag dock reda på att det är ett fullkornsmjöl gjord på en annan sorts vete som är ljusare i färgen och har en mildare smak, vilket gör att det liknar vanligt vitt mjöl. Dock är det precis som grahamsmjöl gjort på hela vetekornet, alltså inte bara kärnan utan även grodd och skal. På så sätt får man tre gånger så mycket nyttiga fiber, mineraler såsom järn och magnesium samt E och B-vitaminer. Dessutom innehåller fullkornsmjöl växtsteroler, som minskar halten av de dåliga LDL-kolesterolet. (1)
Det ska dock sägas att nej – det här mjölet har inte riktigt ett ljust mjöls bakegenskaper. I kakor och andra bakpulverbaserade bakverk märks det inte av att det är ett fullkornsmjöl, men i jästbaserade bröd och bullar gör det här mjölet degen något tyngre. Jag har själv inget emot kompaktare bröd eller bullar, men man kan också experimentera sig fram med exempelvis jästider, fördegar eller surdeg för ett luftigare resultat.
Näringvärde per 100 g enligt mitt mjölpaket
300 kcal
11 g protein
59 g kolhydrater
varav 1 g sockerarter
11 g kostfiber
2.5 g fett
varav 0.3 g mättat fett
4.2 mg järn, 110 mg magnesium, 0.40 mg tiamin (B1), 5,9 mg niacin (B3), 0.35 mg B6, 0.043 mg folacin (B9)
Har du inte ljus och milt fullkornsvetemjöl? Om du inte är känslig för gluten och på enkelt sätt vill få i dig lite mer nyttigheter rekommenderar jag det här mjölet skarpt. Genom att bara byta ut det vanliga vetemjölet mot ljust och milt fullkorn i baket får du massor av hälsovinster utan att behöva ändra på receptet eller märka någon större skillnad på det färdiga bakverket. Det kan också bytas ut mot andra finmalda fullkornsmjöl eller siktat dinkelmjöl.
(1) Livsmedelsverket, ”Fullkorn”, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Fullkorn/ 2013-12-10 (hämtad 2014-09-18)
Kommentera