Sötpotatisen känns som ett ganska typiskt amerikanskt livsmedel. Den har på senare tid blivit allt populärare bland hälsointresserade även i Sverige, men är fortfarande något av en doldis för många. Så vad är det för någonting, egentligen? Ja, det är inte riktigt så enkelt som att det är en söt potatis, faktum är att sötpotatis inte ens är en rotfrukt utan en ört.
Denna väldigt oörtlika ört innehåller ungefär dubbelt så mycket fiber som vanlig potatis rik och är rik på betakaroten samt vitamin E och C. (1) Det i kombination med en söt och mustigt jordig smak har gjort sötpotatisen till ett återkommande inslag i min kost. Ugnsbakad sötpotatis serverad med något lite salt och syrligt till är grymt gott. Parar du istället ihop sötpotatisen med kakao eller fylliga kryddor som kanel och ingefära har du en perfekt grund för kakor och sötsaker.
I affären kommer du mötas av en ganska oansenlig grå knöl, men köper du hem en och delar den kommer det fantastiskt orangefärgat innandömmet fram. Det ska även finns lila varianter, men de har jag tyvärr inte haft möjlighet att prova.
Har du ingen sötpotatis hemma? Tja, vill du testa exempelvis sötpotatis i ugn är ju sötpotatisen ganska väsentlig, i kakor och andra bakverk där man mer är ute efter saftigheten kan man utan problem byta ut sötpotatisen mot antingen pumpa (minska då något på mängden vätska) eller vanlig potatis (öka då något på mängden sötning).
(1) Norek, Danna, ”5 huge health benefits of sweet potato”, http://www.naturalnews.com/035739_sweet_potatoes_beta-carotene_nutrients.html# 2012-05-02 (hämtad 2014-09-15)
Kommentera