
Årets stora zucchiniskörd har gjort att jag börjat stoppa zucchini i det mesta. Kakor, bröd, gröt, sallader, grytor... ja denna gröna godsak funkar i det mesta. När jag för första gången hörde talas om zucchinisylt/zucchinimarmelad blev jag dock lite skeptisk. Sylt på grönsaker? Det låter kanske inte så tilltalande. När jag hittade en bortglömd citron och en bit överbliven ingefära i kylskåpet tog dock nyfikenheten överhanden, och jag kokade samman en zucchinisylt. Resultatet blev kanon, sylten blev sötsyrlig, lite kryddig och väldigt smakrik! Den kommer definitivt att få förgylla frukostarna här hemma hos mig framöver.
Zucchinisylt med ingefära och citron (tid: cirka 30 min)
400 g zucchini (cirka 1 normalstor eller en liten bit av de monster vi lyckats odla)
½ citron, saft och skal
1 msk färskriven ingefära
1 dl syltsocker (eller valfri sötning och lite pektin för konsistensens skull)
-
Hacka zucchinin i små bitar. Lägg i en gryta och riv i ingefära och citronskal samt pressa i citronsaft.
-
Koka upp blandningen och tillsätt syltsocker. Låt sjuda i 10-15 min tills zucchinin mjuknat.
-
Mixa sylten ganska slät, låt den sedan koka upp i igen och sjud tills den klarar ett syltprov. (1)
-
Häll över sylten i rena burkar och förvara i kylskåp, men glöm inte att provsmaka den fortfarande varma sylten på en macka eller till gröten. Mums!

1 kommentarer
Paulina Suonvieri
22 Sep 2014 16:59
Hejsan!
Jag ville bara kika in här för att berätta att förra veckans inlägg av "läsarrecept" är uppe på bloggen. Du avr en av de som skickade in din "kitchen story", och därför ville jag bara berätta det.
Kika gärna in och berätta vad du tycker, men även för att se om just DITT recept är med.
Hoppas du är med denna vecka igen med ett nytt inspirerande recept. Tycker det är kul när vi delar med oss av våra recept, och inspirerande bloggar!
Ha det bra! :)
//hundredkitchenstories.blogg.se
Kommentera